Via Veloce by Wille R.  www.veloce.se    since November 1995 and still here.

Back to FAQ.First published Dec 1997 Next

Alfa Romeo Duetto 1966 - 1969 FAQ --

Varför heter det egentligen "Spider"?

Ordet "Spider" kommer som så många karossrelaterade termer från tiden kring förra sekelskiftet. Då drog hästar en mindre, lätt två- eller fyrhjulig kärra för att transportera människor bekvämt. Det var ett ord som hittat vägen från England till Amerika och därefter tillbaka till Europa. Italienarna blev särskilt förtjusta i ordet "Spider".

En del italienare hävdar att ordet härstammar för fart, "speed", vilket för en italienare blir "Speeder" och senare "Spider". Jag har hört många argumentera för den saken över en Campari. Porsche hade ju sin "356 Spyder" som James Dean gjorde odödlig fast den gode James själv inte överlevde kraschen den där morgonen i Texas! Vilket öde, men tänk om han kört en Alfa Romeo istället!

Det är egentligen enklare än så med ordet Spider. Det heter faktiskt Spider och inte Spyder med y. 1924 kom ett officiellt dekret från Milano, det var International Federation of Body Makers" som tyckte till i ämnet. Vid den tiden styrde och ställde fascisterna i Italien och man använde inte bokstaven y eftersom den kom från det grekiska alfabetet. Därför fick det bli "Spider", stavat med "i" och inte med "y".

Du vet säkert redan att en "roadster", "speedster" eller "two-seater" spyder är en irländsk hästkärra från Dublin ursprungligen. Dessa tillverkades av Messrs. Holmes & Co. Mr Holmes hade utvecklat en idé från England 1860 som gick ut på att blanda det bästa från en kärra av Tilburymodell och en Phaetonmodell. Tilbury hade två säten och två hjul, Phaeton hade fyra säten och fyra hjul. 

. 

Genom att göra en med fyra hjul och två säten fick Mr. Holmes till en ny skapelse som han kallade Spyder. Han hade en spindel i tankarna, Spider, eftersom de fyra höga hjulen och den extremt lätta karossen påminde om en långbent spindel. Karossen hade två platser och ett tygtak ovanpå, ungefär om en cabriolet. Dessutom fanns det två reservsäten bakom de ordinarie, precis som på Alfa Romeo Spider. Ironiskt nog när man 1924 ville ta bort det engelska och amerikanska inflytandet så gjorde man bara en variant på Mr. Holmes' koncept. Spyder blev Spider kort och gott till glädje för oss som gillar italienska sportbilar.

 

 


If you have any comments, please send an E-mail